Rabu, 9 Mei 2012

KEINDAHAN SENI KHAT
Seni kaligrafi islam atau sinunimnya dengan nama " Seni Khat " merupakan khazanah tertua di dunia yang masih dimiliki oleh umat islam. Perkembangan Islam yang tersebar ke seluruh  pelusuk dunia menyaksikan kaligrafi islam teradaptasi dengan perubahan yang berlaku tanpa menghilangkan ciri ciri keislamannya .

Penulisan khat yang pertama di dunia dipercayai dihasilkan di Kufah, Iraq dalam kurun ke tujuh. Fakta yang tercatat pada sumber bertulis  menyatakan seorang sufi mendapat ilham menghasilkannya melalui mimpi. Tulisan tulisan yang dihasilkan dinamakan Kufic ( Kufi )  iaitu tulisan yang tidak bercantum. Ia gigunakan sehingga kurun ke 12.

Pada kurun ke 10 seni kaligrafi Islam tersebar ke Farsi dengan gabungan huruf huruf yang lebih berseri. Tulisan kaligrafi Islam ini terdiri daripada beberapa jenis iaitu

1.  khat Kufi
2.  Khat Nasakh
3.   Khat Diwani
4.   Khat Thuluth
5.   Khat Riq'ah

KHAT NASAKHSEJARAH KHAT NASAKH

Ia berasal dan berkembang dari tulisan arab asli.  Ia bermula dari khat Arami, Nabati, kemudian dikenali sebagai khat Hijazi sebslum kebangkitan dakwah Nabi Muhammad s.a.w.

Khat Nasakh menjadi pilihan utama dalam penulisan naskah AlQuran walaupun disana terdapat pelbagai jenis khat yang wujud sebelum dan selepasnya. Kelembutan, kejelasan serta keindahan khat ini  telah mampu menarik perhatian masyarakat Islam lantas mengambil alih  peranan penulisan AlQuran yang selama ini dipelopori oleh  Khat Kufi.

Tulisan ini melalui proses pengindahannya secara berperingkat - peringkat. Pada kurun ketida dan keempat Hijrah, seorang Menteri dari Kerajaan Islam Abbasiah yang nernama Ali bin Muqlah ( 272 - 328 H )  bersama saudaranya Abdullah telah memperhaluskan tulisan ini dan mencipta satu kaedah yang dikenali sebagai kaedah Nasakh.

Khat ini mula diminati dan dipelajari secara meluas. Pada pemerintahan Atabikah ( 545 H ), khat ini telah melalui prises pengindahan menyeluruh . Lantaran sumbangan Atabikah ini, khat ini juga dikenali sebagai khat Basakh Atabik  Sesungguhnya Atabikah telah memainkan peranan yang penting dalam memartabatkan Seni Khat Naskh. 

RUBBER STAMP NAMA ( ARAB -JAWI )


Sessi persekolahan 2012 kini kian hampir. Ibubapa selain daripada guru adalah antara insan yang paling sibuk menguruskan keperluan anak anak sebelum sessi persekolahan dibuka.Pelbagai persiapan  telahpun dilakukan. 

Bagi anak-anak yang bersekolah di sekolah agama khususnya pelajar tahun satu dan dua, menulis nama dalam tulisan jawi adalah merupakan masalah besar yang menghantui ibubapa. Tulisan jawi tak cantik, tak tahu tulis tulisan jawi dan banyak sangat buku yang hendak ditulis dalam tulisan jawi adalah perkara lumrah yang melanda ibubapa diawal tahun.

Jangan Bimbang. Masalah anda akan sedia di atasi. Rubber Stamp dalam tulisan arab dan jawi dengan pelbagai jenis font yang menarik sedia membantu anda.


(  ARAB DAN JAWI )


(  ARAB SAHAJA )


(  ARAB DAN JAWI )

(  ARAB SAHAJA )


(  JAWI  SAHAJA )

(  JAWI  SAHAJA )


(  JAWI  SAHAJA )

Harga bagi setiap nama RM 15.00 (jenis biasa dan tiada ink ) dan untuk jenis tekan dan mengandungi dakwat harganya ialah RM 45.00 ( warna ink merah , biru dan hitam )

Jika anda berminat bolehlah memasukkan duit ke dalam akaun saya

No. akaun      76 0393 7546  
Bank              CIMB 
Nama             JUHARI NOOR BIN HAJI JAAFAR 

Kemudian emailkan kepada < juharinoor0967@gmail.com>  dengan menyatakan 
1) Jumlah wang yang dimasukkan
2) Tarikh dan masa transaksi. Adalah lebih baik disertakan slip transaksi )

Saya akan balas email anda dengan mengirimkan borang tempahan untuk diisi dan dihantar smula kepada saya.

Catatan.

Rubber stamp ini tidak hanya kepada pelajar sekolah agama sahaja. Pekerja, guru, mahasiswa serta jawatankuasa masjid dan surau  boleh juga menempahnya

Untuk Keterangan Lanjut, Sila hubungi Ustaz Hj Juhari Noor Bin Hj Jaafar di talian 017 6046148 atau boleh hantarkan email kepada  < juharinoor@gmail.com >. Selain daripada itu anda juga boleh menghubungi saya melalui facebook di alamat  < juharinoor_67@ymail.com